19. 8. 2010

Letadylka podruhe

Nedavno jsem se na netu snazil najit, zda je v Nagoji aeroklub. To proto, aby si bracha, ktery dorazi v rijnu a je clenem vehlasneho chrudimskeho aeroklubu, mel s kym vymenit vlajecku. V Nagoji jsem sice nic nenasel, ale zato jsem se dostal na odkaz na "Aerospace museum" v nedaleke Kakamigahare.

Jde o predmesti Gifu, asi 40 minut vlakem z Nagoji, kde je velka vojenska zakladna, jejiz je male museum - asi 30 letadel - soucasti. Muzeum je venovano prevazne letadlum a  jejich prototypum, ktera tu prvne vzletla, nebo se vyrabela (vyrabi) v mistnich leteckych zavodech. Pro pametniky pripominam Ki-60, Ki-84, Ki-100 a A6M3. Je uz asi vsem jasny, ze to tu za valky americani vybombardovali i s celym Gifu a Nagoju k tomu. 

Jeden den z dovolene jsme na to s radosti obetovali a stalo to zato - posudte sami. Na prvnim obrazku je drevena maketa (1:1) japonskeho "stealth" vrtulniku na bazi americkeho Ra-66, jehoz plany japonci koupili pote, co americani pro financni narocnost projekt zrusili. Druhy obrazek ukazuje testovaci hydroplan, na kterem stoji za povsimnuti, ze jeho vnejsi motory maji vrtule dvouliste, zatimco vnitrni triliste. Z nedavne historie je pak letadlo, na kterem testovali STOL, tedy kratke vzlety a pristani. Jeste nemuzu nevzpomenout, ze u stropu musea byl zaveseny legendarni ceskoslovensky kluzak L-13 Blanik. Srdce me poskocilo, kdyz jsem ho tam uvidel.



2 komentáře:

  1. Pekny
    mas nekde vic fotek?? ten blanik by me zajimal, dal bych fotku na aeroklubacky stranky jako raritku pro plachtarsky odbor :-).
    Ivan

    OdpovědětVymazat
  2. cau bracha, mam, ale byl u stropu a tak tam nedosvitil blesk, cili je to trochu tmavy,
    je to blizko, muzeme tam vyrazit i s velkym
    fotakem, treba to bude lepsi.
    spolenost mu dela sparka F-86 a F-80,
    je to tam fakt roztomily.
    ahoj tom

    OdpovědětVymazat